fbpx
Ga naar de inhoud

Primeur Silvoldse kermis met prikkelarm uur

De Silvoldse kermis heeft dit jaar een primeur te pakken in de Oude IJsselstreek. Als eerste kermis in de gemeente organiseren we op zondagmiddag 15 september een ‘prikkelarm’ uur op het lunapark.  Wat houdt het in en hoe is het tot stand gekomen?

De gemeente heeft met burgemeester Otwin van Dijk aan het roer -die al sinds z’n 18e in een rolstoel zit- de ambitie om zo inclusief mogelijk te zijn. Van Dijk zet zich in om obstakels uit de weg te ruimen voor mensen met een beperking. Neem bijvoorbeeld de strijd om meer openbare toiletten. Met dit soort initiatieven loopt onze gemeente voorop. Een prikkelarm uurtje op de kermis past dus prima in dit rijtje. Als organisatie werken we graag mee aan dit initiatief, zodat iedereen kan genieten van kermisattracties.

“Wij zijn één van de 25 koploper-gemeentes in Nederland, onze initiatieven kunnen voorbeelden zijn voor anderen.’’ 

Otwin van Dijk, burgemeester Oude IJsselstreek
De vliegende bank op de Silvoldse kermis. Foto: René Peter

In de praktijk betekent deze ‘inclusiviteitsambitie’ dat er enkele aanpassing gedaan moeten worden zodat mensen met een beperking zonder problemen een bezoek kunnen brengen aan ons lunapark. Niet alleen door de toegankelijkheid van de kermis zelf, maar ook voor mensen die bijvoorbeeld door een aangeboren hersenaandoening maar weinig prikkels kunnen verdragen. Ook voor wie meer tijd nodig heeft om een kermisattractie in en uit te stappen is op het lunapark doorgaans op de verkeerde plek. Behalve als er een prikkelarm uurtje is ingesteld, zoals landelijk steeds vaker gebeurt. Niet alleen in attractieparken, maar bijvoorbeeld ook in supermarkten doet het prikkelarme aspect zijn intrede.

“De reacties vooraf zijn heel positief dus we hopen dat dit een succes wordt.”

Jurgen Terhorst, stichting vrienden Willem Tell
De botsauto’s op de Silvoldse kermis. Foto: Henk van Raaij

Totstandkoming
De gemeente heeft ons benaderd om tijdens de Silvoldse kermis een prikkelarm uur te houden. In overleg met de kermisexploitanten hebben wij daar van harte gehoor aan gegeven. Zondag 15 september is het zover: van 13.00u tot 14.00 u wordt het lunapark prikkelarm gemaakt. Voorafgaand aan het uurtje zal burgemeester van Dijk een toespraak houden in de feesttent. De voortekenen zijn positief. Naar aanleiding van diverse online (kranten)berichten wordt het initiatief goed ontvangen. Jurgen Terhorst, namens van de organisatie van de Silvoldse kermis: “De reacties vooraf zijn heel positief dus we hopen dat dit een succes wordt.”

“Als deze attractie draait, dan flikkert het stroboscoop-licht normaal echt in je gezicht. Dat staat straks allemaal uit.” 

Henk Gühnen, kermisorganisator

Animo
Henk Gühnen is kermisorganisator en verantwoordelijk voor de attracties tijdens de kermis in Silvolde. Samen met zijn vader stelt hij kermissen door heel het land samen, elke keer weer met andere kermisexploitanten. Een prikkelarm uurtje is voor hem niet nieuw. Hij heeft er al heel wat meegemaakt.  “Vorige week stond ik nog in Naaldwijk, Uden en Oss, allemaal met een prikkelvrij uur. Het eerste openingsuur op een kermisdag is er ideaal voor.’’ Zelf is hij er een jaar of vijf geleden voor het eerst in aanraking gekomen met het fenomeen. “Ja en als iets werkt, dan volgen er natuurlijk meer.” Gühnen vindt het mooi om te zien dat een bepaalde groep toch plezier kan hebben op de kermis, die anders niet was gekomen. De animo is er meestal wel volgens de kermisbaas. “Als mensen weten dat het er is, trekt het zeker bezoekers, is mijn ervaring.” Als voorbeeld van een prikkelvrije attractie noemt Gühnen de ‘vliegende bank’. “Als deze attractie draait dan flikkert het stroboscoop-licht normaal echt in je gezicht. Dat staat straks allemaal uit.” 

Wat houdt ‘prikkelarm’ precies in?
Om de kermis aantrekkelijk te maken voor mensen die maar tegen weinig prikkels kunnen door aandoeningen als epilepsie, autisme of ADHD zijn de volgende maatregelen genomen:

  • De muziek zachter & de attracties langzamer
  • Geen muziek-effecten, geen plotselinge harde geluiden
  • Geen flitsende lichten, stroboscoop etc.
  • Geen rookkanon
  • Meer tijd voor in-en uitstappen van attracties

Er zijn vrijwilligers aanwezig die eventueel kunnen helpen met instappen.

Let op: Ook bezoekers zonder beperking die graag kalm aan de kermis willen beleven zijn uiteraard van harte welkom tijdens het prikkelarme uur!